#ZOSTAŃWDOMU10/14

#ZOSTAŃWDOMU10/14 Dziś wyzwanie kulinarnie, poniżej dajemy prosty przepis na muffinki. Czekamy na efekty, pochwalcie się zdjęciami. Przyślijcie na biuro@ckwielichowo.pl lub dodajcie w komentarzu na naszym profilu facebookowym. Powodzenia i smacznego ! 🙂

SKŁADNIKI NA 24 MUFFINKI
Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, którego używam jako bazy dla muffinek różnego typu. Z podanych składników wychodzi 12 dużych babeczek lub 24 małych
• pół kostki margaryny lub masła
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka mleka
• kilka rodzynek
• 1 jajko
• łyżka dowolnego aromatu

KROK PO KROKU
Zaczynamy od roztopienia margaryny lub masła (w zależności co mamy w lodówce). Następnie mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki i dodajemy pozostałe. Wymieszać powoli i niezbyt dokładnie, mogą zostać grudki.
Przy pomocy dwóch łyżek napełniamy papierowe kokilki masą. Dla dekoracji (i urozmaicenia smaku) układamy po 3-4 rodzynki na wierzchu każdego ciastka. Piekarnik musimy nagrzać do 200 stopni. Muffinki należy piec około 20 minut.
Nasze babeczki można podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.